Dusené bravčové mäso s červenou repou chutí ako boršč a nazýva sa špundra.
Naučte sa variť špundru s červenou repou – recept z koláže Yaroslavskyi / My, snímka obrazovky YouTube
náš krajan kuchyňa sa neobmedzuje len na boršč a varenyky. Medzi naše národné jedlá patria aj také, o ktorých dnes vie len málokto – šuliky, krumpli alebo gombovce. Jedným z takýchto „zabudnutých“ receptov je špundra s červenou repou.
V súčasnosti sa toto jedlo varí už len zriedkavo. Ale v dávnom období každý náš krajan vedel, že špundra je nahrubo nakrájané mäso dusené s červenou repou a repným kvasom. Spomína sa to v Eneide Ivana Kotliarevského:
„Buv boršč to shpundriv s puklinami,
A je tu potpourri s haluškami,
A potom na šťavu, charpaniina,
Bravčové mäso pečené s chasníkmi.“
Jedlo sa ukázalo ako výdatné a s výraznou chuťou červenej repy, ako boršč bez vody. Bol dochutený cesnakom, bylinkami a múkou. Prezradili sme vám, ako sa pripravuje takmer klasická špundra, recept prispôsobený moderným reáliám.
náš krajan špundra – klasický recept
O spôsob prípravy sa podelil známy kuchár Vladimír Jaroslavskij. Šéfkuchár radí pripraviť si kvas z červenej repy vopred. Na to treba 3-litrovú nádobu naplniť do 2/3 kúskami repy, zaliať vodou, pridať lyžicu nálevu z kapusty alebo uhoriek a nechať týždeň odstáť. Ak nie je čas čakať, potom sa špundra bez kvasu pripravuje na obyčajnej vode s citrónovou šťavou.
Úplný zoznam ingrediencií:
- kilo bravčového mäsa;
- kilogram červenej repy;
- päťsto gramov sadla;
- dve veľké cibule;
- jeden a pol litra kvasu z červenej repy;
- veľkú hlavu cesnaku;
- tri polievkové lyžice múky;
- soľ, korenie, korenie;
- bylinky a kyslá smotana na podávanie.
Slaninu nakrájajte nadrobno a na panvici ju opečte na kolieskach. Na tej istej masti opečieme nahrubo nakrájané bravčové mäso. Smažte asi 10 minút. Vsypeme polovicu krúžkov cibule, zľahka osmažíme a pridáme plátky červenej repy. Hlavnú zeleninu je lepšie vopred ochutnať – mala by byť sladká a voňavá.
Pokrm ochutíme soľou, korením, korením. Asi po 5 minútach prilejeme kvas (alebo vodu) a pokrm dusíme pod pokrievkou na miernom ohni. Špundra sa varí približne 40 minút. Jaroslavský radí vypnúť oheň, keď je repa ešte pružná – tak bude chutiť lepšie.
Prečítajte si tiež: „Škorica je veľmi chutná a chutná:
5 minút pred vypnutím pridajte do panvice nasekaný cesnak a múku. V prípade potreby môžete doplniť vodu, ak nechcete mať hustý pokrm. Spundru podávajte so sušienkami, bylinkami a kyslou smotanou.
Bravčové mäso môžete nahradiť akýmkoľvek iným mäsom. Špundra s kuracím mäsom nie je menej chutná a rýchlejšie sa uvarí.

