Správne pripravené brownie sa rozplýva v ústach a naplní váš domov úžasnou chuťou.
Brownie je neuveriteľne čokoládový recept / depositphotos.com
Len málokto neochutnal alebo aspoň nepočul o neuveriteľne čokoládovom dezerte brownie.
Začnime tým, kto vymyslel brownie, ktoré sa považuje za klasické americké pečivo. Predpokladá sa, že brownie vzniklo vďaka Berte Palmerovej, spoločníčke z Chicaga. V roku 1893 požiadala svojho cukrára, aby pripravil zákusok, ktorý by sa dal zabaliť do obedárov pre ženy na Svetovej výstave.
Hoci sa meno cukrára nezachovalo, je známe, že svoj čokoládový dezert polial vanilkovou a marhuľovou polevou a posypal orechmi. Vďaka tomu sa brownie stalo všeobecne známym a mnohí pekári vytvorili vlastné verzie tohto zákusku.
Pripravili sme tri varianty čokoládového dezertu.
Brownies – klasický recept
Tento koláčik možno považovať za základný koláčik. Na jeho prípravu potrebujete:
- 200 g horkej čokolády (50-60 %);
- 110 gramov masla;
- tri vajcia;
- 180 gramov cukru;
- jedna tretina čajovej lyžičky soli;
- 80 gramov múky;
- 25 gramov kakaového prášku;
- čajová lyžička vanilkového cukru.
Rúru predhrejte na 180 stupňov. Maslo a čokoládu rozpustíme v mikrovlnnej rúre. Najlepšie je to robiť v krátkych desaťsekundových pulzoch. Dávajte pozor, aby sa čokoláda nezrazila.
Vajíčka, vanilku, soľ a cukor vyšľahajte mixérom do nadýchanej peny. Prilejeme čokoládovú a smotanovú zmes a premiešame. Preosejeme kakao a múku a jemne vymiesime do hladka.
Tento dezert sa najlepšie pripravuje vo štvorcovej forme s rozmermi 20 x 20 cm. Vyložte ju pergamenom a vymažte olejom. Nalejte do nej cesto a stierkou ho vyrovnajte.
Samostatne stojí za zmienku, ako dlho koláčiky piecť. Vo všeobecnosti to trvá približne 20-25 minút. Kontrolujeme špáradlom – malo by byť vlhké, pretože taká je štruktúra tohto dezertu. Čas pečenia môžete ďalej meniť, aby bol koláč vlhkejší alebo suchší podľa vašej chuti. Koláč úplne vychladíme a potom ho vyberieme. Nakrájajte ho na štvorce a podávajte. V prípade potreby môžete ozdobiť práškovým cukrom a mätou.
Brownies s čerešňami
Ide o zaujímavejší variant, v ktorom je bohatá a hustá chuť koláča podfarbená kyslosťou bobúľ. Vezmeme si na to:
- 200 g horkej čokolády;
- 250 gramov konzervovaných čerešní;
- tri vajcia;
- 60 gramov masla;
- 140 gramov múky;
- 200 gramov cukru;
- 45 gramov kakaového prášku;
- štipka soli.
Prejdime k tomu, ako pripraviť koláčiky. Višne vyklopíme do sitka. V hrnci rozpustíme maslo a čokoládu a miešame. Kým hmota chladne, predhrejte rúru na 180 stupňov. V miske vyšľahajte vajcia a cukor, kým sa nestanú nadýchanými a svetlými. Spojíme ich s čokoládovou časťou.
Prečítajte si tiež: 1:
Pridajte preosiatu múku, soľ, kakao a premiešajte do jednotnej hmoty. Do cesta pridáme polovicu čerešní a premiešame.
Formu na pečenie vyložíme pergamenom a vymastíme. Cesto rozotrieme, stierkou ho vyrovnáme a navrstvíme zvyšné bobule.
Pečieme približne 30-40 minút. Pozrite si stav cesta.
Lacné brownies – recept s kakaom
Čokoláda je stále drahšia, ale to nie je dôvod, aby sme sa vzdali tohto úžasného dezertu. Môžete si jednoducho vziať viac kakaa. Mali by ste však počítať s tým, že koláč bude menej sladký ako s čokoládou. Prípadne môžete vziať viac cukru. Na prípravu tohto lacnejšieho receptu na brownie si vezmeme:
- 150 gramov masla;
- 250 gramov cukru;
- 65 gramov kakaového prášku;
- dve vajcia;
- 70 gramov múky;
- čajová lyžička vanilkového cukru;
- štipka soli.
Predhrejte rúru na 165 stupňov (režim zhora nadol). Formu vyložte pergamenom na pečenie a vymastite ju.
Vo vodnom kúpeli rozpustíme na kocky nakrájané maslo s cukrom, soľou a kakaom. Z času na čas premiešame. Nezľaknite sa hustej konzistencie, mala by byť.
Zmes nechajte vychladnúť. Po jednom pridáme vajcia a vanilku, vymiešame do hladka, potom pridáme múku a opäť vymiešame.
Cesto vylejeme do formy, povrch uhladíme a pečieme asi 20-25 minút.

