Poradíme vám, ako uvariť zemiaky v rúre na dedinský spôsob a v rukáve.
Zemiaky v rúre vám umožnia nakŕmiť celú rodinu naraz / depositphotos.com
Zemiaky pečené v rúre sú chutné a veľmi jednoduché jedlo. Musíte si pripraviť produkty, dať ich do formy na pečenie a vložiť do rúry. Výsledkom je výdatný obed alebo večera pre celú rodinu bez väčšej námahy.
Vybrali sme 3 recepty, podľa ktorých pripravíte úžasné pečené zemiaky.
Zemiaky v rukáve
Začnime tým, ako piecť zemiaky v rúre. Rukáv vám umožní zabezpečiť rovnomerný ohrev výrobku a rýchlejšie pečenie. Na prípravu pokrmu si vezmeme:
- kilogram zemiakov;
- dve mrkvy;
- tri paradajky;
- 250 gramov húb;
- veľká cibuľa;
- tri strúčiky cesnaku;
- dve polievkové lyžice rastlinného oleja;
- soľ a korenie podľa chuti.
Predhrejte rúru na 200 stupňov. Očistite zemiaky, cibuľu, mrkvu a huby. Zemiaky nakrájajte na kocky, cibuľu na väčšie kúsky, mrkvu na kolieska, paradajky na plátky a huby na štyri kusy.
Zeleninu podľa chuti okoreňte a pridajte k nej nasekané strúčiky cesnaku. Všetko vložte do rukáva a pokvapkajte olejom. Na jednej strane rukáv zaviažte, na druhej strane rukou a mierne potraste, aby sa olej rozdelil. Druhú stranu rukáva zaviažte a pečte v rúre asi hodinu.
Zapekané zemiaky – recept so syrom a slaninou
Toto chutné jedlo spestrí váš jedálny lístok. Zemiaky v rúre nasiaknu chuťou slaniny a kyslá smotana a syr im dodajú jemnosť a šťavnatosť. Na prípravu si vezmite:
- kilogram zemiakov;
- 150 gramov slaniny alebo šunky;
- soľ;
- kôpor;
- päť až šesť lyžíc kyslej smotany;
- dva až tri strúčiky cesnaku;
- 100 gramov tvrdého syra.
Predhrejte rúru na 180 stupňov. Zeleninu ošúpeme a nakrájame na malé kúsky alebo kolieska. Slaninu nakrájajte na kocky. Tieto suroviny nasypeme do misy, pridáme korenie, kyslú smotanu, nasekané bylinky a nasekaný cesnak. Dobre premiešajte.
Prečítajte si tiež: 1:
Všetko vložte do formy na pečenie a pečte, kým zemiaky nezmäknú. Bude to trvať asi 25-30 minút. Potom ich posypeme strúhaným syrom a vložíme do rúry na ďalších desať minút.
Zemiaky na vidiecky spôsob – recept
Toto je veľmi svetlé a chutné jedlo, ktoré sa oplatí pripraviť aspoň raz. Potrebujete naň:
- kilogram zemiakov;
- 8-10 strúčikov cesnaku;
- štyri až šesť polievkových lyžíc oleja;
- štyri až šesť vetvičiek rozmarínu alebo tymiánu;
- soľ;
- korenie.
Snažte sa vybrať zemiaky rovnakej veľkosti. Dobre ich umyte, ale neošúpte. Zemiaky varte, kým nie sú napoly uvarené (15 – 20 minút).
Vyberte ich z hrnca a osušte ich papierovými utierkami. Hľuzy nakrájajte na štvrtiny. Vezmite nádobu na pečenie a nalejte do nej olej. Potrite ním štetcom dno a okraje nádoby. Do formy vložte plátky zemiakov.
Predhrejte rúru na 210 stupňov. K zemiakom vo forme pridajte cesnak. Ochuťte korením a navrch položte vetvičky byliniek. Ak nemáte čerstvý tymián/rozmarín, môžete použiť sušený tymián/rozmarín.
Zemiaky pečte v rúre v režime konvekcie alebo grilu približne 10-15 minút. Zemiaky by mali byť pokryté červenou kôrkou. Najlepšie je podávať pokrm horúci.

