Ako piecť zemiaky v rúre a nakŕmiť celú rodinu: 3 osvedčené recepty

Poradíme vám, ako uvariť zemiaky v rúre na dedinský spôsob a v rukáve.

Zemiaky v rúre vám umožnia nakŕmiť celú rodinu naraz / depositphotos.com

Zemiaky pečené v rúre sú chutné a veľmi jednoduché jedlo. Musíte si pripraviť produkty, dať ich do formy na pečenie a vložiť do rúry. Výsledkom je výdatný obed alebo večera pre celú rodinu bez väčšej námahy.

Vybrali sme 3 recepty, podľa ktorých pripravíte úžasné pečené zemiaky.

Zemiaky v rukáve

Začnime tým, ako piecť zemiaky v rúre. Rukáv vám umožní zabezpečiť rovnomerný ohrev výrobku a rýchlejšie pečenie. Na prípravu pokrmu si vezmeme:

  • kilogram zemiakov;
  • dve mrkvy;
  • tri paradajky;
  • 250 gramov húb;
  • veľká cibuľa;
  • tri strúčiky cesnaku;
  • dve polievkové lyžice rastlinného oleja;
  • soľ a korenie podľa chuti.

Predhrejte rúru na 200 stupňov. Očistite zemiaky, cibuľu, mrkvu a huby. Zemiaky nakrájajte na kocky, cibuľu na väčšie kúsky, mrkvu na kolieska, paradajky na plátky a huby na štyri kusy.

Zeleninu podľa chuti okoreňte a pridajte k nej nasekané strúčiky cesnaku. Všetko vložte do rukáva a pokvapkajte olejom. Na jednej strane rukáv zaviažte, na druhej strane rukou a mierne potraste, aby sa olej rozdelil. Druhú stranu rukáva zaviažte a pečte v rúre asi hodinu.

Zapekané zemiaky – recept so syrom a slaninou

Toto chutné jedlo spestrí váš jedálny lístok. Zemiaky v rúre nasiaknu chuťou slaniny a kyslá smotana a syr im dodajú jemnosť a šťavnatosť. Na prípravu si vezmite:

  • kilogram zemiakov;
  • 150 gramov slaniny alebo šunky;
  • soľ;
  • kôpor;
  • päť až šesť lyžíc kyslej smotany;
  • dva až tri strúčiky cesnaku;
  • 100 gramov tvrdého syra.

Predhrejte rúru na 180 stupňov. Zeleninu ošúpeme a nakrájame na malé kúsky alebo kolieska. Slaninu nakrájajte na kocky. Tieto suroviny nasypeme do misy, pridáme korenie, kyslú smotanu, nasekané bylinky a nasekaný cesnak. Dobre premiešajte.

Prečítajte si tiež: 1:

Všetko vložte do formy na pečenie a pečte, kým zemiaky nezmäknú. Bude to trvať asi 25-30 minút. Potom ich posypeme strúhaným syrom a vložíme do rúry na ďalších desať minút.

Zemiaky na vidiecky spôsob – recept

Toto je veľmi svetlé a chutné jedlo, ktoré sa oplatí pripraviť aspoň raz. Potrebujete naň:

  • kilogram zemiakov;
  • 8-10 strúčikov cesnaku;
  • štyri až šesť polievkových lyžíc oleja;
  • štyri až šesť vetvičiek rozmarínu alebo tymiánu;
  • soľ;
  • korenie.

Snažte sa vybrať zemiaky rovnakej veľkosti. Dobre ich umyte, ale neošúpte. Zemiaky varte, kým nie sú napoly uvarené (15 – 20 minút).

Vyberte ich z hrnca a osušte ich papierovými utierkami. Hľuzy nakrájajte na štvrtiny. Vezmite nádobu na pečenie a nalejte do nej olej. Potrite ním štetcom dno a okraje nádoby. Do formy vložte plátky zemiakov.

Predhrejte rúru na 210 stupňov. K zemiakom vo forme pridajte cesnak. Ochuťte korením a navrch položte vetvičky byliniek. Ak nemáte čerstvý tymián/rozmarín, môžete použiť sušený tymián/rozmarín.

Zemiaky pečte v rúre v režime konvekcie alebo grilu približne 10-15 minút. Zemiaky by mali byť pokryté červenou kôrkou. Najlepšie je podávať pokrm horúci.

Možno vás budú zaujímať aj novinky:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život