Odborníci poradili, ako správne orezávať jablone, aby ste predišli chorobám a mali vždy skvelú úrodu.
Odborníci poradili, ako najlepšie orezávať jablone / foto depositphotos.com
Jabloň je po zapustení koreňov pomerne nenáročná na starostlivosť. Správny rez je však kľúčom k úspešnému pestovaniu a dobrej úrode. Najlepší a najbezpečnejší spôsob orezávania jabloní opísali skúsený arborista a manažér programu mestského lesníctva Eric North a majiteľ sadu, farmár Andy Ferguson pre webovú stránku Martha Stewart.
Pripomenuli, že správnym orezom jabloní možno predísť poškodeniu konárov a zvýšiť prúdenie vzduchu medzi vetvami, čím sa zníži výskyt potenciálnych hubových chorôb. Časom môžu jablone príliš zhustnúť. Pravidelné prerezávanie pomôže odstrániť prebytočné konáre a listy, ktoré jablká zatieňujú. Prílišné zatienenie spôsobí, že mnohé jablká nedozrejú alebo ovocný strom nedonosí ovocie.
„Stromy sú trochu krátkozraké a často produkujú viac jabĺk, ako dokážu zvládnuť, čo vedie k preťaženiu drobným plodom a bráni budúcoročnej úrode,“ hovorí odborník Andy Ferguson.
Najlepší čas na orezávanie jabloní je koncom zimy alebo skoro na jar po zbere ovocia. Jablone sú náchylné na mnohé choroby, a keďže pri prerezávaní sa ponechávajú otvorené rany po rezoch konárov, je najlepšie ho vykonávať, keď sú stromy v pokoji, hovorí Ferguson.
S prerezávaním jabloní by ste tiež mali počkať, kým sa nestihnú zakoreniť. Najlepšie je počkať jednu alebo dve sezóny, kým strom vyrastie, a až potom začať s orezávaním, hovorí North.
Odborníci odporúčajú obmedziť množstvo dreva odrezaného zo stromu. Najlepšie je odstrániť maximálne 25 % živých konárov. Ak vyrežete viac, môže sa stať, že budete mať príliš veľa mladých výhonkov alebo nových konárov a menej jabĺk.
Odporúčali tiež vytvoriť si plán prerezávania tak, že si v hlave nakreslíte konečný výsledok. Pri jeho zostavovaní zohľadnite kvalitu minuloročnej úrody. Ak boli niektoré jablká malé alebo zostali zelené, v danej časti stromu môžu byť ďalšie konáre.
Odstráňte prebytočné vedúce konáre
Ďalej identifikujte „vedúcu“ vetvu stromu. Táto vetva rastie priamo nahor. „Zvyčajne je to najvyšší koniec hlavného kmeňa,“ hovorí Ferguson. Ak je cieľom umožniť stromu rásť do výšky, najmä v prvých piatich rokoch, eliminujte konkurenciu pre tento vedúci konár. „Takto môže strom sústrediť svoju energiu na rast vedúcej vetvy smerom nahor.“ Ak je vedúcich konárov viac, môžete ich odstrániť a ponechať jeden.
Odstráňte zlomené alebo skrížené konáre
Určite, ktoré konáre sú zlomené, skrížené alebo rastú vertikálne, a odrežte ich. Na každej vetve urobte rez vo vzdialenosti asi 7-10 cm od hlavného kmeňa alebo hlavnej vetvy. Neodrezávajte príliš blízko hlavného kmeňa alebo hlavného konára, pretože to môže poškodiť strom a vystaviť ho možnému napadnutiu hmyzom alebo chorobami.
Orezávanie príliš dlhých konárov
Potom identifikujte dlhšie vetvy, ktoré chcete skrátiť (ale nechcete ich zo stromu úplne odstrániť). Tieto konáre môžete skrátiť šikmým rezom kolmo na najbližší plodonosný výhonok, v mieste, kde chcete, aby konár stromu skončil. Rezte priamo nad výhonkom alebo púčikom, asi 1,25 cm od neho. Takto môže konár a jeho plody pokračovať v raste pre budúcoročnú úrodu.
Ďalšie tipy na prerezávanie stromov
Pripomíname, že na prerezávanie stromov, ako aj na rezanie rastlín vo všeobecnosti, by ste si mali vybrať suché počasie bez dažďa alebo vetra. Je dôležité, aby slnko svietilo, ale nepálilo. Celé to spočíva v tom, že samotný proces prerezávania je pre stromy stresujúci. A ak sa do rán po prerezávaní dostane dažďová voda, prach, nečistoty alebo agresívne slnečné svetlo, môže to spôsobiť infekciu.

