Poradíme vám, ako upiecť makrely tak, aby neboli cítiť a hostia si pýtali viac.
Makrela v rúre je voňavá a chutná / foto depositphotos.com
Každá skúsená hostiteľka má svoj vlastný korunný recept, ako chutne pripraviť rybu v rúre. Vždy sa však oplatí vyskúšať niečo nové, aby ste potešili seba, svojich blízkych a hostí.
Vybrali sme tri zaujímavé varianty, ako naložiť makrelu na pečenie. Ryba bude voňavá, s chrumkavou kôrkou a jemným vnútrom.
Pečená makrela so sójovou omáčkou a citrónom
Tento recept možno považovať za takmer klasický. Ryba sa pri ňom nakrája na porciované kúsky, marinuje sa a potom sa pečie. Na prípravu takéhoto pokrmu potrebujete:
- jednu makrelu;
- korenie;
- koriander;
- päť polievkových lyžíc sójovej omáčky;
- jedna polievková lyžica citrónovej šťavy;
- jedna čajová lyžička cukru;
- jedna polievková lyžica rastlinného oleja.
Z ryby odstráňte hlavu, chvost, plutvy a chrbticu. Vnútro očistite a dôkladne umyte. Filety ochuťte korením z oboch strán a nakrájajte na kúsky.
Z fólie vytvorte lodičky. Rybu do nich vložte kožou nahor. Potom pripravte marinádu na makrely. Zmiešajte citrónovú šťavu, sójovú omáčku, olej a cukor, kým nevznikne homogénna zmes. Cukor by sa mal úplne rozpustiť.
Touto omáčkou zalejte rybu a nechajte 30 minút odstáť. Rúru predhrejte na 200 stupňov a makrely pečte 15 minút. Je dôležité skontrolovať, či je ryba prepečená, nie presušená, ale či zostáva vnútri mäkká a šťavnatá.
Makrela v rúre v smotanovo-horčicovej omáčke
Ryby podľa tohto receptu sú jemné, s ľahkými pikantnými tónmi a príjemným chrumkaním zrniečkovej horčice. Na prípravu si vezmite:
- dve makrely;
- tri stredne veľké cibule;
- 100 gramov kyslej smotany (15-20%);
- čajová lyžička stolovej horčice;
- čajovú lyžičku zrnitej horčice;
- lyžicu sójovej omáčky;
- 0,5 čajovej lyžičky soli;
- trochu mletého čierneho korenia.
Rybu očistite a opláchnite, aby sa na nej nenachádzali čierne povlaky alebo krv. Nakrájajte ju na porciované kúsky dlhé 1,5 až 2 cm. Potom si pripravte marinádu na pečené makrely.
Metličkou zmiešajte dva druhy horčice, kyslú smotanu, sójovú omáčku a korenie. Cibuľu nakrájajte na tenké polkruhy a pridajte do omáčky, premiešajte. Do marinády ponorte rybu a nechajte ju 30 minút odstáť.
Predhrejte rúru na 180 stupňov. Do formy na pečenie vložte cibuľu s omáčkou a na ňu kúsky ryby. Pečte 30 minút.
Makrela v rúre s mrkvou a cibuľou
Podľa tohto receptu sa makrela pripravuje v rúre vcelku. Na prípravu si vezmeme:
- jednu makrelu;
- jedna mrkva;
- jedna veľká cibuľa;
- dve polievkové lyžice rastlinného oleja;
- osem oreganových papričiek;
- 0,5 čajovej lyžičky soli;
- jeden citrón;
- čerstvé bylinky.
Ak je ryba zmrazená, treba ju dať cez noc do chladničky, aby sa rozmrazila. Potom odstráňte vnútro, plutvy, hlavu a chvost. Ak ponecháte hlavu, nezabudnite odstrániť žiabre.
Makrelu opláchnite zvnútra aj zvonka, osušte ju obrúskami alebo papierovými utierkami.
Prečítajte si tiež:
Zmiešajte soľ a korenie a touto zmesou potrite rybu zvnútra aj zvonka. Kým sa ryba marinuje, pripravte si zeleninu.
Ošúpte mrkvu a nastrúhajte ju na jemnom strúhadle. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké štvrťkruhy alebo malé kocky. Rozpáľte panvicu s olejom a cibuľu na ňom opečte, kým nebude priehľadná. Pridajte mrkvu a varte, kým nezmäkne.
Rybu naplňte zeleninou a zabaľte ju do fólie. Položte ju na plech bruchom nahor.
Pečte pri teplote 180 stupňov približne 30 minút. Päť minút pred koncom rozbaľte fóliu, aby sa vytvorila pekná kôrka. Pred podávaním pokvapkajte šťavou z polovice citróna alebo ozdobte plátkami citrusov a nasekanými bylinkami.

