Poradíme vám, ako si doma rýchlo pripraviť chutný jablkový koláč.
Jablkový koláč sa dá ľahko pripraviť doma / depositphotos.com, flickr
Pečenie s jablkami je už dlho charakteristickým znakom jesenno-zimného obdobia, pretože počas chladných večerov máte vždy chuť na útulné dezerty.
Existuje mnoho rôznych spôsobov prípravy jablkového koláča. Mnohé krajiny na celom svete majú vlastné recepty na toto pečivo. Vybrali sme tri zaujímavé varianty, ktoré sa oplatí vyskúšať.
Jablkový koláč s kyslou smotanou
Toto je veľmi jednoduchý jablkový koláč, ktorý je ideálny po náročnom dni. Na jeho prípravu potrebujeme:
- 200 mililitrov kyslej smotany;
- dve vajcia;
- päť kyslých jabĺk;
- šálku cukru;
- šálku múky;
- čajová lyžička kvásku.
Rúru predhrejte na 180 stupňov. Jablká ošúpeme a nakrájame na plátky. V miske vyšľaháme vajcia s cukrom. Potom vmiešame kyslú smotanu a múku tak, aby v nej neboli hrudky. Cesto bude stredne husté.
Formu na pečenie vyložíme pergamenom a vymastíme olejom. Nalejte do nej polovicu cesta a poukladajte plátky ovocia. Na vrch nalejte zvyšné cesto a stierkou ho zarovnajte. Pečieme približne 35-40 minút.
Francúzsky jablkový koláč
Tento jablkový koláč sa pripravuje s mliekom. Môžete použiť akékoľvek ovocie, ktoré máte radi. Na pečenie potrebujete:
- 900 gramov jabĺk;
- 70 gramov múky;
- 100 mililitrov mlieka;
- dve vajcia;
- 50 gramov cukru;
- čajovú lyžičku vanilkového cukru;
- čajová lyžička kvásku;
- štipka soli;
- 20 gramov masla;
- 20 mililitrov citrónovej šťavy.
V miske vyšľahajte vajcia so soľou, cukrom a vanilkou do svetlej farby. Do cesta vlejte rozpustené maslo a mlieko izbovej teploty a premiešajte.
Do misy preosejeme múku a prášok do pečiva. Cesto dobre vyšľaháme, aby sa v ňom netvorili hrudky. Bude dosť riedke.
Predhrejte rúru na 180 stupňov. Medzitým ošúpeme jablká a nakrájame ich na tenké plátky. Čím tenšie, tým lepšie. Ovocie zalejte citrónovou šťavou.
Prečítajte si tiež: „Vezmite si do rúk ovocie z ovocia a zeleniny:
Jablká vlejte do cesta a dobre premiešajte. Formu vyložíme pergamenom a vymastíme. Do formy vložte cesto a jablká a pečte približne 50 minút.
Koláč vo forme nechajte vychladnúť a potom ho na niekoľko hodín vložte do chladničky. Potom ho môžete vybrať, nakrájať na porcie a pred podávaním ozdobiť.
Jablkový koláč s kefírom
Nakoniec sa pozrime na ďalší jednoduchý a cenovo dostupný recept. Koláč bude nadýchaný, mäkký a veľmi voňavý. Na prípravu si vezmeme:
- 250 mililitrov kefíru;
- tri vajcia;
- 100 mililitrov rastlinného oleja (bez zápachu a chuti);
- 200 gramov cukru;
- 160 gramov múky;
- 10 gramov kvásku;
- 650 gramov jabĺk;
- päť gramov vanilkového cukru;
- štipka soli;
- dva gramy mletej škorice.
Ovocie na jablkový koláč je lepšie brať kyslo-sladké a s hustou dužinou. Obsah tuku v kefíre nie je dôležitý, ale čím je vyšší, tým je chutnejší.
Kefír a vajcia pri izbovej teplote vyšľahajte v miske na homogénnu hmotu. Prilejte olej a premiešajte. Potom vmiešajte cukor, vanilku, škoricu a soľ. Po častiach pridávajte preosiatu múku a prášok do pečiva, aby nevznikli hrudky.
Predhrejte rúru na 180 stupňov. V tomto čase ošúpeme jablká a nakrájame ich na tenké plátky. Dobre premiešajte a preložte do formy vymastenej olejom. Pečieme v rúre približne 40 minút.

