Pečeň denne plní mnoho dôležitých funkcií, preto sa ju oplatí udržiavať a na tento účel sa odporúča konzumovať určité potraviny.
Odborníci na výživu povedali o produktoch, ktoré sú užitočné pre funkciu pečene / Koláž: My, foto: pixabay.com
Pečeň každý deň tvrdo pracuje na produkcii živín, filtrovaní toxínov a regulácii hladiny cukru v krvi, upozornila odborníčka na výživu Amy Davisová, píše Prevention.
Davisová poznamenala, že tento orgán je jedným z najunikátnejších v ľudskom tele, pretože je schopný samoopravy. Potraviny bohaté na živiny môžu podľa nej pomôcť znížiť záťaž pečene.
Preto naplnenie taniera najlepšími potravinami pre zdravie pečene môže pomôcť udržať pečeň v dobrej kondícii.
Publikácia uvádza, že podľa Mayo Clinic je to obzvlášť dôležité, ak má človek ochorenie, ktoré ovplyvňuje funkciu pečene, konkrétne vírusovú alebo autoimunitnú hepatitídu, nealkoholovú tukovú chorobu pečene, metabolickú dysfunkciu spojenú so steatózou pečene, Wilsonovu chorobu alebo cirhózu.
Zdravie pečene sa odporúča zlepšiť aj v prípade, ak máte cukrovku 2. typu alebo obezitu, konzumovali ste veľké množstvo alkoholu alebo máte v rodine ochorenie pečene.
„Ak chcete podporiť zdravie pečene, zamerajte sa na plnohodnotné potraviny bohaté na vlákninu, polyfenoly a protizápalové zlúčeniny, ako sú ovocie, zelenina, celozrnné výrobky, orechy a tučné ryby,“ radí odborníčka na výživu Michelle Rutensteinová.
Odborníci na výživu sa podelili o to, ktoré potraviny sú najlepšie pre zdravie pečene:
1 – Artičoky.
Sú bohaté na rozpustnú vlákninu a antioxidanty, ako sú cynarín a silymarín. Vysvetľuje sa, že stimulujú tvorbu žlče, zlepšujú metabolizmus tukov a chránia pečeňové bunky pred oxidačným poškodením.
Podľa Clevelandskej kliniky je produkcia žlče jednou z najdôležitejších funkcií pečene, pretože žlč pomáha telu rozkladať tuky z prijatej potravy.
2. Granátové jablko
Odborníci na výživu odporúčajú zjesť niekoľko semienok granátového jablka alebo si nimi posypať jogurt, aby ste podporili zdravie pečene.
„Granátové jablká sú bohaté na polyfenoly, najmä kyselinu elagovú, ktorá má silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti. V pečeni pomáha kyselina elagová znižovať oxidačný stres, obmedzovať zápaly a zabraňovať hromadeniu tuku v pečeňových bunkách,“ vysvetľuje Rautenstein.
3 – Brokolica
Obsahuje zlúčeniny nazývané glukozinoláty, ktoré pomáhajú pečeni vylučovať detoxikačné enzýmy. Tieto enzýmy chránia pečeň pred poškodením.
Prečítajte si tiež:
4 – Avokádo
Rautenstein uviedol, že avokádo je bohaté na mononenasýtené tuky, ktoré pomáhajú znižovať množstvo tuku v pečeni a zlepšujú metabolizmus lipidov.
Štúdia potvrdila, že kyselina olejová, ktorá sa nachádza v avokáde, ako aj v olivovom oleji a orechoch, chráni pečeňové bunky pred poškodením, ktoré spôsobuje tučné mäso, pečivo a maslo.
5. Ružičkový kel
Podľa štúdie uskutočnenej v tomto roku a uverejnenej v časopise Foods pomáhajú glukozinoláty, na ktoré je ružičkový kel bohatý, aktivovať detoxikačné enzýmy produkované pečeňou.
6. Losos
Davis poznamenal, že losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú protizápalové tuky. Môžu pomôcť zlepšiť zdravie pečene, hladinu triglyceridov a HDL, t. j. „dobrého cholesterolu“.
Štúdia uverejnená v časopise Nutrients zistila, že omega-3 mastné kyseliny môžu zohrávať úlohu pri zlepšovaní stavov, keď sa v pečeni hromadí príliš veľa tuku.
7. Sardinky
Odborník na výživu poznamenal, že sardinky sú ďalším skvelým zdrojom omega-3, zlepšujú citlivosť na inzulín, znižujú zápal a podporujú zdravý metabolizmus tukov.
8. Zeler
Obsahuje apigenín, flavonoid s antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami, ktorý pomáha chrániť pečeňové bunky pred poškodením.
9. Špenát
Špenát a iná zelená listová zelenina obsahujú chlorofyl a antioxidanty, ktoré podporujú zdravie pečene. Medzi ďalšie zdroje chlorofylu patrí petržlen, kel, hrášok a zelená fazuľa.
10. Brusnice
Brusnice obsahujú antioxidanty nazývané antokyány. Vďaka nim majú niektoré potraviny sýtočervenú alebo modrú farbu. Niektoré štúdie ukazujú, že brusnice môžu znížiť mieru tukovej dystrofie pečene a tiež zlepšiť inzulínovú rezistenciu.
11. pomaranč
Tento citrus je ďalším zdrojom antioxidantu apigenínu. Podľa štúdie uverejnenej v časopise Frontiers in Endocrinology má apigenín sľubné účinky pri prevencii a liečbe rôznych ochorení pečene, napríklad fibrózy.
12. Káva
Davis uvádza, že tento nápoj môže znížiť riziko vzniku cirhózy pečene, ak sa denne vypijú až tri šálky kávy.
Štúdia publikovaná v časopise BMC Public Health zistila, že u ľudí, ktorí pijú kávu, je výrazne nižšia pravdepodobnosť chronického ochorenia pečene ako u tých, ktorí kávu nepijú.
Odborníci na výživu však odporúčajú, aby ste sa v prípade problémov s pečeňou aj tak obrátili na lekárov, ktorí vám vyberú odbornú liečbu a poskytnú poradenstvo.
Ďalšie rady odborníkov na výživu
Už skôr My informoval, že odborníčka na výživu Maggie Moonová povedala, ktoré potraviny okrem ovsených vločiek obsahujú veľa vlákniny. Celkovo uviedla 12 výrobkov, ktoré sú bohaté na vlákninu.
Písali sme tiež, že odborníci na výživu sa podelili o to, na čo sú dobré jablká. Poradili aj to, kedy je najlepšie jesť jablko, aby ste z ovocia získali maximálny úžitok.

