Krajinári poznamenali, že pri správnej starostlivosti môžu tieto kvety tešiť oko z roka na rok.
Záhradníci povedali, ako pripraviť ibištek na zimu / foto: Pixabay
Bujné kvitnutie ibištekov môže byť snom každého záhradníka. Starostlivosť oň počas celého roka sa však môže zdať komplikovaná.
Použitím správnych techník rezu však môžete pomôcť ibištekom, aby sa im darilo aj na jeseň a v zime, píše Marthastewart. Odborníci prezradili, ako správne zastrihávať tieto kvety, aby vás tešili kvetmi ešte dlhé roky.
Aké sú niektoré ibišteky
Existujú dva hlavné typy ibištekov: mrazuvzdorné a tropické.
„Mrazuvzdorný ibištek je trvalka, ktorá rok čo rok teší oko a vytvára obrovské kvety,“ poznamenal krajinár Sam Niemann.
Tropické ibišteky sú teplomilné kríky, ktoré zostávajú zelené po celý rok, povedal Niemann.
Kedy strihať ibištek
Mrazuvzdorné ibišteky možno strihať koncom jesene alebo koncom zimy/začiatkom jari.
Prečítajte si tiež:
Tropické ibišteky možno strihať kedykoľvek počas roka, pokiaľ nehrozia mrazy. Prerezávanie však nie je také intenzívne, preto sa sústreďte na tvarovanie rastliny a odstraňovanie uschnutých alebo poškodených konárov, radí odborník.
„Pri mladých alebo nedávno rozmnožených rastlinách odporúčam pravidelne zaštipovať nové výhonky čo najskôr. Pomáha to rastline vytvoriť bujnejší tvar, ktorý následne umožňuje bohatšie kvitnutie,“ povedal manažér krajinného dizajnu Stephen McFarlane.
Ako prerezávať ibištek
„V prípade mrazuvzdorných ibištekov skráťte rastlinu úplne na korunku. V praxi to znamená odstrániť staré stonky až po úroveň pôdy a ponechať len niekoľko centimetrov pri báze. Z korunky budú každú jar vyrastať nové výhonky,“ vysvetľuje Neumann.
Tropické ibišteky možno strihať rovnakým spôsobom ako iné kríky. Neumann odporúča používať ostré nožnice na strihanie jednotlivých konárov, kde je to potrebné, a nie strihať celú rastlinu. Tým sa zachová prirodzený tvar a podporí sa zdravý rast nových výhonkov.
Macfarlane odporúča robiť rezy približne 10 mm nad vonkajším uzlom. Pomáha to vytvoriť bujnejšiu a hustejšiu rastlinu s dobrou cirkuláciou vzduchu a otvoreným jadrom.
Ďalšou účinnou metódou je postupný rez.
„Pri tejto metóde selektívne skrátime niekoľko konárov približne do polovice a zvyšok necháme rásť. Tým sa zabráni nadmernému rozrastaniu rastliny a zabezpečí sa, že budú existovať kvitnúce vetvy,“ povedal nám McFarlane.
Ďalšie novinky zo záhradníctva
Nedávno záhradkári odhalili tajomstvo, ako pripraviť čerešne na zimu, aby sa nazbierala veľká úroda. Odborníci poznamenali, že včasná starostlivosť o tieto ovocné stromy zabezpečí ich zdravie a bohaté plodenie.
Aj záhradníci povedali 10 tipov, ako pripraviť akékoľvek ovocné stromy na zimu a urobiť ich ešte produktívnejšími.

