Čo je zdravšie – ovocie alebo sušené ovocie: odborníci dali jasnú odpoveď

Čerstvé aj sušené ovocie môže byť súčasťou zdravej stravy, ale sú tu dôležité nsy.

Odborníci povedali, kto je pre telo užitočnejší / : depositphotos.com

Súčasťou zdravej stravy môže byť čerstvé aj sušené ovocie. Aké sú dôležité nsy, ktorým treba venovať pozornosť pri výbere medzi ovocím a sušenými plodmi, a aké sú ich prínosy pre organizmus, vysvetľuje portál verywellhealth.com.

Čerstvé ovocie je najzdravšia voľba

Je bohaté na živiny. Čerstvé ovocie nie je spracované, preto si zachováva pôvodné živiny a enzýmy.

Viac hydratácie. Čerstvé ovocie obsahuje 80-90 % vody.

Menej kalórií a menej cukru. Priemerný obsah kalórií v sušenom ovocí je 250-300 kcal, zatiaľ čo v čerstvom ovocí je to 30-90 kcal. Takisto napríklad 100 gramov čerstvých jabĺk obsahuje 10 gramov cukru, zatiaľ čo rovnaké množstvo sušených jabĺk obsahuje 57 gramov.

Bez prídavných látok. Čerstvé ovocie neobsahuje pridaný cukor ani konzervačné látky, na rozdiel od niektorých druhov sušeného ovocia.

Nutričná integrita. Proces dehydratácie sušeného ovocia môže zároveň viesť k zničeniu živín, ako je napríklad vitamín C.

Vyššia sýtosť, čo môže znížiť príjem kalórií a riziko obezity a cukrovky.

Pomalšie trávenie: Vysoký obsah vody v čerstvom ovocí spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, čo podporuje lepšie vstrebávanie živín.

Sušené ovocie je tiež dobré pre vaše zdravie

Vysoký obsah antioxidantov. Na 30 g porcie obsahujú viac vlákniny a antioxidantov ako čerstvé ovocie vďaka vyššiemu obsahu polyfenolov (fenoly, flavonoidy, karotenoidy, fytoestrogény).

Vyššia nutričná kvalita. Výskum tvrdí, že pravidelní konzumenti sušeného ovocia majú tendenciu konzumovať kvalitnejšiu stravu (konzumujú viac ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, morských plodov a iných rastlinných zdrojov ako priemer) a získavajú viac vlákniny a draslíka.

Menej zdravotných rizík. Vedci tvrdia, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú sušené ovocie, majú nižší index telesnej hmotnosti, obvod pása a systolický krvný tlak.

Prevencia cukrovky. Podľa niektorých štúdií môžu živiny ako horčík, draslík a vápnik, ktoré sa nachádzajú v sušenom ovocí, znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu a pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi.

Kontrola hladiny cukru v krvi. Výskum ukazuje, že rozpustná vláknina v sušenom ovocí spomaľuje vstrebávanie cukru, čím zabraňuje prudkému nárastu hladiny glukózy v krvi.

Pohodlie a dlhá trvanlivosť, Vďaka tomu sú jednoduchým a pohodlným občerstvením.

Kto by sa mal vyhýbať sušenému ovociu?

Väčšina ľudí môže konzumovať sušené ovocie s mierou, ale niektorí ľudia by mali byť opatrní alebo sa mu úplne vyhýbať.

Patria sem ľudia s problémami s cukrovkou (keďže sušené ovocie obsahuje koncentrované cukry, ktoré môžu spôsobiť zvýšenie hladiny cukru v krvi), ľudia kontrolujúci svoju hmotnosť a ľudia citliví na siričitany (niektoré sušené ovocie obsahuje siričitany na zachovanie farby a chuti).

Skôr My povedal, kedy je lepšie jesť jablká, aby ste získali maximálny úžitok.

Mohli by vás tiež zaujímať správy:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život