Kávovník v byte: ako si naše krajanka už 8 rokov pestuje vlastnú kávu

Arabica môže kvitnúť a plodiť aj bez skleníka alebo skleníka.

Odkaz skopírovaný

Izbový strom dáva skutočné kávové zrná / Koláž: My, foto: screenshot

Naučíte sa:

  • Ako sa starať o kávovník arabica doma
  • Čo je kaskára a ako ju pripraviť
  • Aké podmienky sú potrebné na úspešné kvitnutie a dozrievanie bobúľ kávy

Vypestovať si kávovník doma je celkom reálne. Hlavnou vecou je dodržiavať určité pravidlá. So svojimi skúsenosťami sa podelila floristka Inna Ratušová, ktorá už osem rokov pestuje doma mini kávovníkovú plantáž.

Ak vás zaujíma, ako vyklíčiť kávové semená, prečítajte si materiál: Ako si doma vypestovať kávovník a kde získať semená.

„Chcem vám v krátkosti porozprávať o tom, ako som si prvýkrát zaobstarala kávovník a akými skúškami prešiel, kým prvýkrát rozkvitol a nasadil kávové bobule,“ povedala Inna.

Podľa jej slov sa malá sadenička arabskej kávy dostala k nej domov v januári 2020. Počas prepravy dostala omrzliny a mala aj všetky následky chlorózy.

Dievčaťu trvalo pomerne veľa pokusov a času, kým ju uviedlo do zdravého stavu.

Vo februári 2022 kávovník prvýkrát rozkvitol a vyprodukoval malý vaječník. Kvôli nútenému premiestneniu museli byť vrchné a bočné konáre odrezané, aby sa zmenšila veľkosť stromu počas prepravy. Kávovník sa však dokázal prispôsobiť novému miestu a stal sa ešte silnejším a odolnejším.

„Takže keď sa hovorí, že kávovník je rozmarná rastlina, v skutočnosti sa treba pozrieť na podmienky starostlivosti o ňu,“ zdôraznila Inna.

Ako sa správne starať o kávovník doma

Inna vypestovala kávovník zo semien.

„Už osem rokov mi rastie kávovník. Každý rok kvitne bielymi voňavými kvetmi a dáva plody – červené kávové bobule. Je to skutočný zázrak, keď sa taká exotická rastlina cíti skvele aj v obyčajnom byte,“ hovorí kvetinárka.

Ako kvitne kávovník / Foto: screenshot

Dievča zasialo kávové zrná a za šesť mesiacov výrazne narástli, stali sa silnými a zdravými.

„Počas tohto obdobia som použila organické hnojivo len raz. Ide o univerzálne hnojivo na báze biohumusového extraktu,“ prezradila Inna.

Pestovanie kávy doma nie je také náročné, ako sa zdá. Hlavné je poznať niekoľko pravidiel starostlivosti.

Káva má rada veľa svetla, ale nie priame slnko. Najlepšie miesto je orientované na východ alebo juh.

Zalievať by sa mala pravidelne. Pôda by mala byť mierne vlhká, ale nie premočená.

Listy by sa mali občas postriekať, pretože kávovník má rád vlhký vzduch. Platí to najmä v zime počas vykurovacej sezóny, keď je vzduch v miestnosti suchý.

Mladé sadenice by sa mali raz ročne presadiť do o niečo väčšieho kvetináča, aby mali korene priestor na rast.

Veľmi dôležitá je aj pôda. Kávovník dobre rastie v ľahkom, kyprom a kyslom substráte. Najlepšia pôda je pre čučoriedky alebo azalky.

Na aktívny rast si káva vyžaduje hnojenie. Počas teplého obdobia od jari do jesene by sa mali rastliny prihnojovať každých štrnásť dní. Vhodné sú hnojivá pre okrasné a listnaté rastliny alebo univerzálne hnojivá.

„Vďaka správnej pôde a pravidelnej starostlivosti môžete aj v byte vypestovať skutočný kávovník, ktorý vás o pár rokov poteší vlastnými zrnkami,“ dodala Inna.

Kávovník doma / Foto: screenshot

Keď dozrievajú kávové bobule

S príchodom jesene začínajú dozrievať bobule kávy.

Zrelé bobule kávy majú červenú alebo vínovú farbu. Majú veľmi sladkú chuť.

Jadro kávových bobúľ sa skladá z dvoch zŕn. Jedno zrno môže obsahovať látky, ako sú kofeín, minerálne látky, polysacharidy.

Zrelé kávové zrná / Foto: screenshot videa

Čo je cascara a ako je užitočná

„Šupky z kávových bobúľ nevyhadzujem, ale suším ich a pripravujem z nich čaj, ktorý sa bežne nazýva kaskára, teda sušené šupky z kávových bobúľ. Cascara má podobnú chuť ako kompót zo sušeného ovocia. Tento nápoj je veľmi chutný a užitočný, pretože obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém. Cascara obsahuje malé množstvo kofeínu, preto sa považuje za tonizujúci nápoj,“ povedala Inna.

Čo je cascara / Foto: screenshot

Na prípravu nápoja vezmite v priemere 5 g sušených šupiek na 100 ml horúcej vody a lúhujte asi 10 – 15 minút.

Nápoj sa môže konzumovať horúci aj studený.

Cascara je chutný a zdravý nápoj / Foto: screenshot

Pozrite si video – Ako si doma vypestovať kávovník:

Predtým My prišiel na to, ako si doma vypestovať ananás zhora. Ananás môžete pestovať v interiéri, ak dodržíte všetky potrebné pravidlá a poskytnete mu náležitú starostlivosť.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Ananásy na Slovensku:

O zdroji: Inna Ratush

Youtube kanál Inny Ratush odoberá viac ako 12 tisíc ľudí. Autorka sa delí o tipy na pestovanie exotických rastlín v domácnosti, ako aj o recepty na chutné a osvedčené jedlá.

„Mojimi hlavnými záľubami sú rastliny a varenie,“ hovorí o sebe Inna.

Ak si všimnete chybu, zvýraznite potrebný text a stlačením klávesovej skratky Ctrl+Enter informujte redakciu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život