Lenivá plnená kapusta na panvici a v hrnci dopadne rovnako chutne.
Lenivá plnená kapusta sa pripravuje veľmi jednoducho / foto depositphotos.com
Pre mnohých ľudí je detstvo – najlepšie a bezstarostné obdobie. Často sa spája s niektorými sviatkami alebo jedlom, pretože kto zabudne na veľmi lenivú plnenú kapustu podľa babičkinho receptu, ktoré sa pripravovali s láskou a teplom.
Pripravili sme dva chutné recepty na toto jedlo.
Lenivá plnená kapusta – recept na panvicu
Najskôr zvážte takýto variant tohto jednoduchého obeda alebo večere. Na jeho prípravu potrebujete:
- 250 gramov bielej kapusty;
- 300 gramov mletého mäsa;
- 100 gramov ryže;
- jedna mrkva;
- jedna cibuľa;
- jedna polievková lyžica paradajkového pretlaku;
- 200 mililitrov vody;
- rastlinný olej;
- soľ;
- korenie.
Cibuľu a kapustu nakrájajte na stredne veľké kocky a mrkvu nastrúhajte. Na panvici rozohrejeme olej a mrkvu a cibuľu na ňom orestujeme. Nezabudnite ich miešať, aby sa zelenina rovnomerne opiekla.
Keď je opečená, pridajte mleté mäso. Dôležité je rozbiť ju na malé kúsky pomocou špachtle a neustále miešať, kým mäso nezmení farbu.
Do panvice nasypeme umytú ryžu a zalejeme vodou. Pridáme paradajkový pretlak, korenie, kapustu a dobre premiešame. Keď pokrm zovrie, prikryte ho pokrievkou a stlmte ohrev na minimum. Takto lenivú plnenú kapustu varte na panvici asi hodinu.
Pokrm podávajte s kyslou smotanou. Pre skrášlenie môžete vrch posypať nasekanými bylinkami.
Lenivá plnená kapusta v hrnci – jednoduchý recept
Tento pokrm môžete pripraviť aj v hlbšej nádobe, aby vám vystačil na viackrát alebo na prijatie hostí. Na plnenú kapustu si vezmeme:
- 400 gramov bielej kapusty;
- 600 gramov mletého mäsa;
- šálka ryže;
- stredne veľká cibuľa;
- jedno vajce;
- šesť polievkových lyžíc múky;
- šesť polievkových lyžíc kyslej smotany;
- tri polievkové lyžice paradajkového pretlaku;
- 100 mililitrov rastlinného oleja;
- soľ;
- korenie.
Skôr ako začnete variť lenivú plnenú kapustu v hrnci, musíte si pripraviť produkty. Plnku môžete kúpiť alebo si ju vyrobiť doma. Ryža sa dobre umyje, zaleje studenou čistou vodou a uvarí. Po uvarení ju niekoľko minút povaríme a scedíme na sitku.
Kapustu nakrájame na malé kocky a vložíme do misy. Zalejte ju vriacou vodou a nechajte ju tam asi desať minút. Potom ju tiež scedíme cez sito.
Cibuľu nakrájame na malé kocky a mrkvu nastrúhame. Na panvici rozohrejeme malé množstvo oleja a cibuľu a mrkvu opečieme do mäkka.
Prečítajte si tiež:
V miske zmiešajte ryžu, mleté mäso, kapustu a orestovanú zeleninu. Ochutíme koreninami a pridáme vajce.
Všetko spolu premiešajte, aby sa zmes dobre spojila. Ak sa rozpadá, pridajte ďalšie vajce. Mokrými rukami vytvarujte plnenú kapustu, obalte ju v múke a vyprážajte na oleji, kým nezhnedne z oboch strán. Vložte ich do hrnca s hrubým dnom. Zmiešajte paradajkový pretlak s kyslou smotanou a pridajte horúcu vodu, kým omáčka nebude pripomínať tekutý kefír. Ochutíme ju koreninami a nalejeme do plnenej kapusty. Ak ich omáčka nezakryje na 90 %, pridajte viac vody.
Varte na miernom ohni, kým sa tekutina nevyvarí. Potom prikryte pokrievkou, znížte teplotu na minimum a varte asi 30 minút.

