Rodina sa vždy pýta na viac: ako urobiť lenivú plnenú kapustu v hrnci a na panvici

Lenivá plnená kapusta na panvici a v hrnci dopadne rovnako chutne.

Lenivá plnená kapusta sa pripravuje veľmi jednoducho / foto depositphotos.com

Pre mnohých ľudí je detstvo – najlepšie a bezstarostné obdobie. Často sa spája s niektorými sviatkami alebo jedlom, pretože kto zabudne na veľmi lenivú plnenú kapustu podľa babičkinho receptu, ktoré sa pripravovali s láskou a teplom.

Pripravili sme dva chutné recepty na toto jedlo.

Lenivá plnená kapusta – recept na panvicu

Najskôr zvážte takýto variant tohto jednoduchého obeda alebo večere. Na jeho prípravu potrebujete:

  • 250 gramov bielej kapusty;
  • 300 gramov mletého mäsa;
  • 100 gramov ryže;
  • jedna mrkva;
  • jedna cibuľa;
  • jedna polievková lyžica paradajkového pretlaku;
  • 200 mililitrov vody;
  • rastlinný olej;
  • soľ;
  • korenie.

Cibuľu a kapustu nakrájajte na stredne veľké kocky a mrkvu nastrúhajte. Na panvici rozohrejeme olej a mrkvu a cibuľu na ňom orestujeme. Nezabudnite ich miešať, aby sa zelenina rovnomerne opiekla.

Keď je opečená, pridajte mleté mäso. Dôležité je rozbiť ju na malé kúsky pomocou špachtle a neustále miešať, kým mäso nezmení farbu.

Do panvice nasypeme umytú ryžu a zalejeme vodou. Pridáme paradajkový pretlak, korenie, kapustu a dobre premiešame. Keď pokrm zovrie, prikryte ho pokrievkou a stlmte ohrev na minimum. Takto lenivú plnenú kapustu varte na panvici asi hodinu.

Pokrm podávajte s kyslou smotanou. Pre skrášlenie môžete vrch posypať nasekanými bylinkami.

Lenivá plnená kapusta v hrnci – jednoduchý recept

Tento pokrm môžete pripraviť aj v hlbšej nádobe, aby vám vystačil na viackrát alebo na prijatie hostí. Na plnenú kapustu si vezmeme:

  • 400 gramov bielej kapusty;
  • 600 gramov mletého mäsa;
  • šálka ryže;
  • stredne veľká cibuľa;
  • jedno vajce;
  • šesť polievkových lyžíc múky;
  • šesť polievkových lyžíc kyslej smotany;
  • tri polievkové lyžice paradajkového pretlaku;
  • 100 mililitrov rastlinného oleja;
  • soľ;
  • korenie.

Skôr ako začnete variť lenivú plnenú kapustu v hrnci, musíte si pripraviť produkty. Plnku môžete kúpiť alebo si ju vyrobiť doma. Ryža sa dobre umyje, zaleje studenou čistou vodou a uvarí. Po uvarení ju niekoľko minút povaríme a scedíme na sitku.

Kapustu nakrájame na malé kocky a vložíme do misy. Zalejte ju vriacou vodou a nechajte ju tam asi desať minút. Potom ju tiež scedíme cez sito.

Cibuľu nakrájame na malé kocky a mrkvu nastrúhame. Na panvici rozohrejeme malé množstvo oleja a cibuľu a mrkvu opečieme do mäkka.

Prečítajte si tiež:

V miske zmiešajte ryžu, mleté mäso, kapustu a orestovanú zeleninu. Ochutíme koreninami a pridáme vajce.

Všetko spolu premiešajte, aby sa zmes dobre spojila. Ak sa rozpadá, pridajte ďalšie vajce. Mokrými rukami vytvarujte plnenú kapustu, obalte ju v múke a vyprážajte na oleji, kým nezhnedne z oboch strán. Vložte ich do hrnca s hrubým dnom. Zmiešajte paradajkový pretlak s kyslou smotanou a pridajte horúcu vodu, kým omáčka nebude pripomínať tekutý kefír. Ochutíme ju koreninami a nalejeme do plnenej kapusty. Ak ich omáčka nezakryje na 90 %, pridajte viac vody.

Varte na miernom ohni, kým sa tekutina nevyvarí. Potom prikryte pokrievkou, znížte teplotu na minimum a varte asi 30 minút.

Možno vás zaujímajú aj novinky:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život