Tieto potraviny znižujú hladinu bielkoviny v krvi, ktorá sa spája s markermi zrýchleného starnutia mozgu.
Ľudia, ktorí dodržiavali zelenú stredomorskú stravu, vykazovali pomalšie starnutie mozgu / : depositphotos.com
Vedci zistili, že konzumácia nečakanej trojice potravín – zeleného čaju, vlašských orechov a vodnej rastliny nazývanej mankai – môže pomôcť udržať mozog mladý.
Mankai je najmenšia listová zelenina na svete (veľkosť asi 0,5 mm), bez koreňov a stoniek, ktorá rastie na povrchu vodných plôch.
Podľa Fox News vedci z Harvardovej univerzity, Ben-Gurionovej univerzity v Izraeli a Lipskej univerzity v Nemecku v 18-mesačnej randomizovanej štúdii, do ktorej sa zapojilo takmer 300 dospelých, skúmali krvné bielkoviny a porovnávali ich s údajmi z magnetickej rezonancie, ktorá hodnotila „vek mozgu“ účastníkov. Výsledky boli uverejnené v časopise Clinical Nutrition.
Prvá skupina sa stravovala podľa zelenej stredomorskej diéty bohatej na rastliny a s nízkym obsahom červeného a spracovaného mäsa. Druhá skupina účastníkov sa riadila tradičnou stredomorskou stravou bohatou na zeleninu, pričom červené mäso nahradila hydinou a rybami, zatiaľ čo ďalšia skupina sa riadila štandardnými zásadami zdravej výživy.
Výsledkom bolo, že u účastníkov, ktorí dodržiavali zelenú stredomorskú diétu, sa najviac znížila hladina galektínu-9, proteínu spojeného s rýchlejším starnutím mozgu – a snímky magnetickej rezonancie ukázali „mladší“ mozog v porovnaní s ich skutočným vekom.
„Znížená hladina galektínu-9 môže znamenať potlačenie zápalových procesov, ktoré prispievajú k poklesu kognitívnych funkcií, strate pamäti a neurodegeneratívnym ochoreniam, ako je Alzheimerova choroba,“ uviedla pre Fox News Digital vedúca autorka štúdie Iris Shaiová.
Shaiová uviedla, že k týmto zmenám pravdepodobne prispeli antioxidačné zlúčeniny v zelenom čaji spolu so zdravými tukmi a polyfenolmi vo vlašských orechoch, zatiaľ čo manka podporili črevno-mozekové a metabolické dráhy.
Mankai upútal pozornosť výskumníkov pre svoj nezvyčajne bohatý nutričný profil. Je to kompletná rastlinná bielkovina obsahujúca ľahko stráviteľný vitamín B12 a železo.
Predchádzajúce štúdie tej istej skupiny spojili mankai s lepšou kontrolou hladiny cukru v krvi, zlepšením metabolizmu a zdravia čriev a znížením zápalov – faktorov, ktoré môžu ovplyvniť mozog a kognitívne funkcie.
Pritom zelený čaj a vlašské orechy už samy o sebe preukázali obrovské pozitívne účinky, a to aj bez pridania mankaia, ktoré je pomerne ťažké nájsť.
Vedci už skôr upozornili, že konzumácia nezdravých potravín len počas niekoľkých dní môže mať negatívny vplyv na pamäť.

