Vedci pomenovali nezvyčajnú trojicu potravín, ktoré spomaľujú starnutie mozgu – štúdia

Tieto potraviny znižujú hladinu bielkoviny v krvi, ktorá sa spája s markermi zrýchleného starnutia mozgu.

Ľudia, ktorí dodržiavali zelenú stredomorskú stravu, vykazovali pomalšie starnutie mozgu / : depositphotos.com

Vedci zistili, že konzumácia nečakanej trojice potravín – zeleného čaju, vlašských orechov a vodnej rastliny nazývanej mankai – môže pomôcť udržať mozog mladý.

Mankai je najmenšia listová zelenina na svete (veľkosť asi 0,5 mm), bez koreňov a stoniek, ktorá rastie na povrchu vodných plôch.

Podľa Fox News vedci z Harvardovej univerzity, Ben-Gurionovej univerzity v Izraeli a Lipskej univerzity v Nemecku v 18-mesačnej randomizovanej štúdii, do ktorej sa zapojilo takmer 300 dospelých, skúmali krvné bielkoviny a porovnávali ich s údajmi z magnetickej rezonancie, ktorá hodnotila „vek mozgu“ účastníkov. Výsledky boli uverejnené v časopise Clinical Nutrition.

Prvá skupina sa stravovala podľa zelenej stredomorskej diéty bohatej na rastliny a s nízkym obsahom červeného a spracovaného mäsa. Druhá skupina účastníkov sa riadila tradičnou stredomorskou stravou bohatou na zeleninu, pričom červené mäso nahradila hydinou a rybami, zatiaľ čo ďalšia skupina sa riadila štandardnými zásadami zdravej výživy.

Výsledkom bolo, že u účastníkov, ktorí dodržiavali zelenú stredomorskú diétu, sa najviac znížila hladina galektínu-9, proteínu spojeného s rýchlejším starnutím mozgu – a snímky magnetickej rezonancie ukázali „mladší“ mozog v porovnaní s ich skutočným vekom.

„Znížená hladina galektínu-9 môže znamenať potlačenie zápalových procesov, ktoré prispievajú k poklesu kognitívnych funkcií, strate pamäti a neurodegeneratívnym ochoreniam, ako je Alzheimerova choroba,“ uviedla pre Fox News Digital vedúca autorka štúdie Iris Shaiová.

Shaiová uviedla, že k týmto zmenám pravdepodobne prispeli antioxidačné zlúčeniny v zelenom čaji spolu so zdravými tukmi a polyfenolmi vo vlašských orechoch, zatiaľ čo manka podporili črevno-mozekové a metabolické dráhy.

Mankai upútal pozornosť výskumníkov pre svoj nezvyčajne bohatý nutričný profil. Je to kompletná rastlinná bielkovina obsahujúca ľahko stráviteľný vitamín B12 a železo.

Predchádzajúce štúdie tej istej skupiny spojili mankai s lepšou kontrolou hladiny cukru v krvi, zlepšením metabolizmu a zdravia čriev a znížením zápalov – faktorov, ktoré môžu ovplyvniť mozog a kognitívne funkcie.

Pritom zelený čaj a vlašské orechy už samy o sebe preukázali obrovské pozitívne účinky, a to aj bez pridania mankaia, ktoré je pomerne ťažké nájsť.

Vedci už skôr upozornili, že konzumácia nezdravých potravín len počas niekoľkých dní môže mať negatívny vplyv na pamäť.

Mohli by vás tiež zaujímať novinky:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život