Pomaranč je známy tým, že má veľa vitamínu C / pixabay foto
Jeden pomaranč obsahuje približne 83 miligramov vitamínu C alebo 92 % dennej potreby. Existuje však niekoľko ďalších druhov ovocia a zeleniny, ktoré sa tomuto množstvu ľahko vyrovnajú alebo ho dokonca prekonajú. Práve o tom píše portál Veľmi dobre zdravie.
Červená paprika
Jedna šálka červenej papriky poskytuje 142 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C, čo je 128 mg. Okrem toho je táto zelenina bohatá na ďalšie dôležité živiny vrátane draslíka, kyseliny listovej a vitamínov A, B6, E a K.
Okrem toho je červená paprika vynikajúcim zdrojom vlákniny a má nízky obsah kalórií.
Ga
Jedna ga obsahuje približne 125 mg vitamínu C alebo 138 % dennej hodnoty.
„Ga je bohatá na antioxidant nazývaný lykopén a celá rastlina môže pomôcť pri liečbe rôznych zdravotných problémov vrátane zápalov, vysokého krvného tlaku a cukrovky,“ dodáva sa v článku.
Mango
Jedno mango obsahuje 122 mg vitamínu C, čo je približne 135 % odporúčanej dennej dávky. Mango je tiež nízkokalorická a nízkotučná pochúťka. Okrem toho má toto ovocie vysoký obsah vitamínu A, vitamínu B6, kyseliny listovej, draslíka, horčíka a vlákniny.
„Mango je tiež bohatým zdrojom betakaroténu, dôležitej živiny potrebnej na udržanie zdravých očí. Žlté mango obsahuje viac karotenoidov a červené mango má viac antioxidačných a protizápalových vlastností,“ vysvetľuje veľmi dobre zdravie.
Jahody
Jedna šálka jahôd obsahuje približne 119 mg vitamínu C, čo je viac ako odporúčaná denná dávka. Tieto bobule sú známe aj vysokým obsahom rôznych antioxidantov, najmä antokyánov.
Tieto antioxidanty sú známe svojimi protizápalovými vlastnosťami, ktoré sú aktívnymi zlúčeninami vo všetkých druhoch bobuľovín.
Chilli papričky
Surové zelené a červené chilli papričky sú bohatým zdrojom vitamínu C. Jedna šálka zelených chilli papričiek obsahuje 109 mg vitamínu C alebo 121 % odporúčanej dennej dávky. Jedna šálka červených chilli papričiek obsahuje 65 mg alebo 72 % odporúčanej dennej dávky.
Chilli papričky sú bohaté aj na ďalšie živiny vrátane horčíka, železa, vápnika a vitamínov A, B a E.
Papája
Jedna šálka papáje obsahuje 88 mg vitamínu C alebo 98 % odporúčanej dennej dávky. Toto ovocie je známe aj svojimi protizápalovými, antioxidačnými, protistarnúcimi a hojivými vlastnosťami.
„Papája je tiež bohatým zdrojom vlákniny a ďalších živín vrátane vápnika, draslíka, horčíka a medi, ako aj vitamínov A, B, E a K,“ dodáva publikácia.
Brokolica
Jedna šálka nakrájanej brokolice obsahuje 81,2 mg vitamínu C, čo predstavuje 90 % odporúčanej dennej dávky.
„Brokolica je tiež spojená s mnohými zdravotnými výhodami vďaka svojim antimikrobiálnym a protizápalovým účinkom,“ uvádza sa v článku Veľmi dobre zdravie.
Ananás
Jedna šálka ananásu obsahuje približne 87 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C, čo je 78,9 mg. Ananás obsahuje aj antioxidanty, ako sú flavonoidy a fenolové kyseliny, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na organizmus. Okrem toho má toto ovocie enzým bromelaín, ktorý môže pomôcť zlepšiť trávenie.
Kiwi
Jedna šálka kivi obsahuje 74,7 mg vitamínu C, čo je 83 % dennej hodnoty. Vedci zistili, že kivi má rôzne zdravotné účinky vrátane protizápalových, protirakovinových a antidiabetických vlastností.
Ružičkový kel
Pol šálky ružičkového kelu obsahuje 48 mg vitamínu C, čo je viac ako polovica dennej dávky.
„Ružičkový kel je tiež bohatý na vitamín K, ktorý podporuje zdravie kostí a zrážanlivosť krvi. Vysoký obsah vlákniny tiež podporuje trávenie a zdravie čriev,“ uvádza sa v publikácii.
Prečítajte si tiež: „Kráľovská kapusta je veľmi dôležitá pre zdravie ľudí:
Ďalšie zdravotné tipy
Skúsený tréner vám už skôr odpovedal, ako dlho by ste mali denne chodiť, aby ste si udržali ploché brucho. Podľa nej sa chôdza ako fyzická aktivita často podceňuje, ale môže byť skvelým spôsobom, ako znížiť množstvo brušného tuku.
Odborníci zároveň vymenovali 6 prísad do ovsených vločiek, ktorým je lepšie sa vyhnúť. Vyzdvihli najmä produkty ako cukor, sirup, karamelizované orechy, čokoládové lupienky, sušené ovocie a plnotučné mlieko.

