Ak si človek sleduje krvný tlak, potom je lepšie zvoliť hydinové mäso, teda morčacie.
Šunka má viac sodíka ako moriak, čo môže zvýšiť krvný tlak / Koláž: My, foto: pixabay.com
Šunka a moriak sú obľúbené zdroje bielkovín, ktoré sa často pripravujú pre veľké množstvo ľudí. Šunka sa spravidla solí a údi, kým moriak sa považuje za chudšie mäso, preto sa pečie s bylinkami. Ak si človek sleduje svoj krvný tlak, odborníci na výživu odporúčajú vybrať si morčacie mäso namiesto šunky, píše portál Verywell Health.
V materiáli sa uvádzajú údaje, že moriak má nízky obsah sodíka, ale hovoríme len o mäse v surovej forme. Na druhej strane šunka má vysoký obsah sodíka. Okrem toho je takmer vždy údená a solená.
V publikácii sa uvádzajú údaje Národnej nadácie pre obličky, z ktorých vyplýva, že nadmerný príjem soli je jedným z hlavných stravovacích faktorov vedúcich k vysokému krvnému tlaku.
Americké ministerstvo poľnohospodárstva uviedlo, že 100 g pečeného moriaka obsahuje 101 mg sodíka, zatiaľ čo pečená šunka už 1330 mg. Pritom denný príjem sodíka pre dospelých v Spojených štátoch je 2300 mg, ale Americká asociácia srdca odporúča konzumovať ešte menej – 1500 mg denne.
Americká kardiologická asociácia uviedla, že väčšina občanov USA konzumuje viac sodíka, ako je odporúčané množstvo, čo môže byť príčinou vysokého krvného tlaku.
Odborníci preto odporúčajú vyhýbať sa potravinám s vysokým obsahom tuku, najmä ak sú nasýtené a tvoria 20 a viac percent celkového tuku.
Publikácia upozorňuje, že nasýtené tuky môžu zvyšovať riziko srdcových ochorení, najmä takéto výrobky prispievajú k zvýšeniu krvného tlaku, hladiny cholesterolu. Okrem toho, ak sa takéto potraviny konzumujú, časom sa tepny zužujú a stuhnú.
Odborníci na výživu preto odporúčajú konzumovať chudé zdroje bielkovín, najmä hydinu bez kože, napríklad morčacie mäso, namiesto červeného alebo spracovaného mäsa, napríklad šunky.
Zároveň si treba uvedomiť, že niektoré časti moriaka môžu byť tučnejšie ako iné a biele morčacie mäso má menej nasýtených tukov ako tmavé morčacie mäso.
V článku sa tiež uvádza porovnanie, že šunka má viac kalórií ako morčacie mäso. Porcia 100 g pečenej šunky má 246 kalórií, zatiaľ čo morčacie mäso má 159 kalórií.
Preto ak si človek sleduje svoj krvný tlak, je lepšie vybrať si chudú hydinu, najmä morku, ako šunku.
Ďalšie tipy odborníkov na výživu
Agentúra My už skôr informovala, že endokrinologička Florence Comiteová uviedla, že ak má človek cukrovku, musí jesť často, ale v malých porciách. Endokrinologička sa preto podelila o to, aké občerstvenie by bolo správne počas dňa, aby sa udržala stabilná hladina cukru v krvi.
Napísali sme tiež, že ak dodržiavate správnu diétu, môžete do svojho jedálnička zaradiť čerstvé aj sušené ovocie. Odborníci na výživu nám povedali, aké sú prínosy jednotlivých produktov pre zdravie a ľudský organizmus.

