Chutná lenivá plnená kapusta sa v rúre ukáže ako veľmi šťavnatá.
Ako uvariť lenivú plnenú kapustu v rúre – dva úspešné recepty / koláž My, snímka obrazovky YouTube
Ak nemáte chuť alebo možnosť variť obyčajnú plnenú kapustu, skúste si pripraviť lenivú. Nemusia byť obalené v kapuste, takže proces varenia (nepočítajúc pečenie) netrvá dlhšie ako 15 minút. A samotné výrobky sa ukážu ako šťavnaté, výdatné a oveľa chutnejšie ako rezne.
Ak budete vedieť, ako pripraviť lenivú plnenú kapustu, budete môcť pripraviť skvostnú večeru s minimálnou námahou. Všeobecný princíp je jednoduchý – nakrájaná kapusta sa zmieša s mletým mäsom, po ktorom sa pokrm upečie.
Domáca lenivá plnená kapusta v rúre
Pred pečením si vopred predhrejte rúru a pripravte si hlbokú žiaruvzdornú nádobu na pečenie.
Prísady na šťavnatú lenivú plnenú kapustu v rúre sú nasledovné:
- päťsto gramov mletého mäsa;
- jedna cibuľa;
- jedna mrkva;
- dve polievkové lyžice oleja;
- tristo gramov kapusty;
- sto gramov okrúhlej ryže;
- jedno vajce;
- jeden bobkový list;
- soľ, korenie, koreniny podľa chuti;
- dve polievkové lyžice paradajkového pretlaku;
- dve polievkové lyžice vody;
- dvesto gramov kyslej smotany.
Ryžu uvarte do polomäkka (asi 10 minút). Nastrúhajte mrkvu a nakrájajte cibuľu nadrobno. Rozpáľte panvicu s olejom. Zeleninu smažte, kým nie je zlatistá. Surovú kapustu nakrájajte.
Mleté mäso zmiešajte s ryžou, osmaženou zeleninou, kapustou a vajcom. Podľa potreby dochuťte a osoľte. Mokrými rukami vytvarujte z výrobkov rezne alebo mäsové guľky. Lenivú plnenú kapustu rozprestrite v rúre na plechu alebo vo vymastenej forme.
Na omáčku zmiešajte vodu, paradajkový pretlak a kyslú smotanu. Podľa potreby ochutíme bylinkami, cesnakom alebo bylinkami. Nalejte na plnenú kapustu tak, aby bola úplne pokrytá. Do formy vložte aj bobkový list.
Plnenú kapustu pečieme v rúre približne 40 minút pri teplote 180°. Potom zvýšte teplotu na 220° a pečte ďalších 5 minút, aby sa vytvorila chutná kôrka.
Lenivá plnená kapusta v multicookeri
Takto pripravený pokrm sa vyznačuje zvláštnou jemnosťou. Ak porovnáte oba spôsoby prípravy lenivej plnenej kapusty, recept v rúre trvá kratšie, ale výrobky nebudú také šťavnaté.
Zoznam ingrediencií je nasledovný:
- tristo gramov mletého mäsa;
- tristo gramov kapusty;
- osemdesiat gramov okrúhlej ryže;
- jedna mrkva;
- jedna cibuľa;
- jedno vajce;
- dva strúčiky cesnaku;
- jeden bobkový list;
- dve polievkové lyžice oleja;
- soľ, korenie;
- stopäťdesiat mililitrov vody;
- tri polievkové lyžice kyslej smotany;
- dve polievkové lyžice paradajkového pretlaku.
Ryžu niekoľkokrát prepláchnite, zalejte vriacou vodou a nechajte 20 minút odstáť. Kapustu nakrájajte na malé štvorčeky. Nakrájajte cibuľu a nastrúhajte mrkvu. Varte v režime „Smažte“ na oleji približne 10 minút.
Prečítajte si tiež:
Do mletého mäsa vmiešajte vajce, ryžu, opečenú zeleninu a nasekaný cesnak. Dochutíme korením. Plnenú kapustu vytvarujeme do ľubovoľného tvaru. Prísady na omáčku zmiešame zvlášť – vodu, kyslú smotanu a paradajkový pretlak.
Lenivú plnenú kapustu uvarte v multifunkčnom variči v režime „Guláš“ alebo „Kaša“. Na dno misy nalejte lyžicu oleja, vyložte výrobky a zalejte omáčkou. Vložte aj bobkový list. Pokrm varte pod zatvorenou pokrievkou približne 60 minút.

