Šťavnatá lenivá plnená kapusta v rúre: taká chutná, že sa k nej kotlety ani nepribližujú

Chutná lenivá plnená kapusta sa v rúre ukáže ako veľmi šťavnatá.

Ako uvariť lenivú plnenú kapustu v rúre – dva úspešné recepty / koláž My, snímka obrazovky YouTube

Ak nemáte chuť alebo možnosť variť obyčajnú plnenú kapustu, skúste si pripraviť lenivú. Nemusia byť obalené v kapuste, takže proces varenia (nepočítajúc pečenie) netrvá dlhšie ako 15 minút. A samotné výrobky sa ukážu ako šťavnaté, výdatné a oveľa chutnejšie ako rezne.

Ak budete vedieť, ako pripraviť lenivú plnenú kapustu, budete môcť pripraviť skvostnú večeru s minimálnou námahou. Všeobecný princíp je jednoduchý – nakrájaná kapusta sa zmieša s mletým mäsom, po ktorom sa pokrm upečie.

Domáca lenivá plnená kapusta v rúre

Pred pečením si vopred predhrejte rúru a pripravte si hlbokú žiaruvzdornú nádobu na pečenie.

Prísady na šťavnatú lenivú plnenú kapustu v rúre sú nasledovné:

  • päťsto gramov mletého mäsa;
  • jedna cibuľa;
  • jedna mrkva;
  • dve polievkové lyžice oleja;
  • tristo gramov kapusty;
  • sto gramov okrúhlej ryže;
  • jedno vajce;
  • jeden bobkový list;
  • soľ, korenie, koreniny podľa chuti;
  • dve polievkové lyžice paradajkového pretlaku;
  • dve polievkové lyžice vody;
  • dvesto gramov kyslej smotany.

Ryžu uvarte do polomäkka (asi 10 minút). Nastrúhajte mrkvu a nakrájajte cibuľu nadrobno. Rozpáľte panvicu s olejom. Zeleninu smažte, kým nie je zlatistá. Surovú kapustu nakrájajte.

Mleté mäso zmiešajte s ryžou, osmaženou zeleninou, kapustou a vajcom. Podľa potreby dochuťte a osoľte. Mokrými rukami vytvarujte z výrobkov rezne alebo mäsové guľky. Lenivú plnenú kapustu rozprestrite v rúre na plechu alebo vo vymastenej forme.

Na omáčku zmiešajte vodu, paradajkový pretlak a kyslú smotanu. Podľa potreby ochutíme bylinkami, cesnakom alebo bylinkami. Nalejte na plnenú kapustu tak, aby bola úplne pokrytá. Do formy vložte aj bobkový list.

Plnenú kapustu pečieme v rúre približne 40 minút pri teplote 180°. Potom zvýšte teplotu na 220° a pečte ďalších 5 minút, aby sa vytvorila chutná kôrka.

Lenivá plnená kapusta v multicookeri

Takto pripravený pokrm sa vyznačuje zvláštnou jemnosťou. Ak porovnáte oba spôsoby prípravy lenivej plnenej kapusty, recept v rúre trvá kratšie, ale výrobky nebudú také šťavnaté.

Zoznam ingrediencií je nasledovný:

  • tristo gramov mletého mäsa;
  • tristo gramov kapusty;
  • osemdesiat gramov okrúhlej ryže;
  • jedna mrkva;
  • jedna cibuľa;
  • jedno vajce;
  • dva strúčiky cesnaku;
  • jeden bobkový list;
  • dve polievkové lyžice oleja;
  • soľ, korenie;
  • stopäťdesiat mililitrov vody;
  • tri polievkové lyžice kyslej smotany;
  • dve polievkové lyžice paradajkového pretlaku.

Ryžu niekoľkokrát prepláchnite, zalejte vriacou vodou a nechajte 20 minút odstáť. Kapustu nakrájajte na malé štvorčeky. Nakrájajte cibuľu a nastrúhajte mrkvu. Varte v režime „Smažte“ na oleji približne 10 minút.

Prečítajte si tiež:

Do mletého mäsa vmiešajte vajce, ryžu, opečenú zeleninu a nasekaný cesnak. Dochutíme korením. Plnenú kapustu vytvarujeme do ľubovoľného tvaru. Prísady na omáčku zmiešame zvlášť – vodu, kyslú smotanu a paradajkový pretlak.

Lenivú plnenú kapustu uvarte v multifunkčnom variči v režime „Guláš“ alebo „Kaša“. Na dno misy nalejte lyžicu oleja, vyložte výrobky a zalejte omáčkou. Vložte aj bobkový list. Pokrm varte pod zatvorenou pokrievkou približne 60 minút.

Možno vás zaujímajú aj novinky:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život