Gastroenterológovia odhalili, ktorý druh syra je škodlivý pre črevá

Odborníci upozornili, že pri konzumácii akéhokoľvek syra je vždy dôležitá striedmosť.

Gastroenerológ povedal, ktorý syr je najzdravší / foto depositphotos.com

Syr je mimoriadne obľúbený a zaradený do jedálnička takmer každého človeka. Niektorí odborníci na výživu sa domnievajú, že ľudia jedia príliš veľa syra, najmä vzhľadom na jeho nevýhody, ako je vysoký obsah tuku a sodíka.

Ako syr ovplyvňuje vaše zdravie

Podľa astroenterologičky Ekty Gupty môžu niektoré syry zvyšovať riziko kardiovaskulárnych ochorení kvôli vysokému obsahu soli a tuku, čo môže viesť k zvýšeniu krvného tlaku a hladiny „zlého“ cholesterolu, píše Parade.

Upozornila tiež, že častá konzumácia syrov s vysokým obsahom tavených látok môže prispieť k nárastu hmotnosti, inzulínovej rezistencii a metabolickým poruchám. Vysoký príjem soli môže ďalej zaťažovať obličky a všetko to spracovanie môže viesť k zápalom v celom tele.

Guptaová však tiež poznamenala, že aj tavený syr má určitú výživovú hodnotu, dodáva telu vápnik, bielkoviny a niektoré vitamíny. Pri konzumácii akéhokoľvek syra je však vždy dôležitá striedmosť.

Najhorší syr pre zdravie čriev

Gupta tvrdí, že jednoznačným víťazom sú syry s vysokým stupňom spracovania, nízkym obsahom baktérií a vysokým obsahom soli. Patria medzi ne syrové zmesi vo veľkom, ochutené syrové plátky a lacné syry na pizzu.

Prečítajte si tiež: Sýry s vysokým obsahom mlieka a syrov:

Gastroenterologička Ritu Nahar s tým bezvýhradne súhlasí. „Pokiaľ ide o zdravie čriev, tavené syry sú jednou z najhorších možností. Majú vysoký obsah nasýtených tukov, sodíka a emulgátorov, ktoré pri častej konzumácii môžu zmeniť črevný mikrobióm a prispieť k zápalom, nadúvaniu brucha a metabolickým poruchám,“ vysvetlila.

Dodala, že vysoko tavené syry obsahujú minimum živých mikrobiálnych kultúr, ak vôbec nejaké,

„Ak sa konzumujú veľmi často, môže sa zvýšiť riziko črevnej dysbiózy, môže sa zhoršiť trávenie u predisponovaných osôb a zvýšiť metabolické a kardiovaskulárne zdravotné riziká, čo ďalej ovplyvní zdravie čriev,“ uviedla lekárka.

Gupta pritom poznamenal, že konzumácia malých množstiev takýchto syrov nie je „hrozná“. Lekár odporučil, aby každý uprednostňoval prirodzene vyzreté syry, ako je čedar, švajčiarsky alebo gouda, ako aj fermentované verzie, napríklad kefírový syr, pretože obsahujú prospešné baktérie.

Gupta tiež poznamenal, že tieto „dobré“ druhy syrov by sa mali konzumovať s mierou a s potravinami s vysokým obsahom vlákniny, ako je zelenina, ovocie, strukoviny alebo celozrnné výrobky, pretože vláknina môže zlepšiť črevnú flóru.

Ďalšie novinky o syroch

Odborníci na výživu už skôr vymenovali 6 druhov syrov s vysokým obsahom bielkovín. Odborníci upozornili, že okrem bielkovín má syr aj vitamíny, ktoré môžu podporiť imunitný systém a urýchliť metabolizmus.

Mohli by vás tiež zaujímať novinky:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život