Toto mäso zvyšuje hladinu „zlého“ cholesterolu.
Kardiológ odporúča vylúčiť tento druh mäsa zo stravy / depositphotos.com
Mäso je totiž základom stravy väčšiny ľudí. Podľa publikácie Paráda však kardiológovia tvrdia, že niektoré jeho druhy môžu negatívne ovplyvniť naše zdravie vo všeobecnosti, konkrétne zdravie srdca.
Ako mäso ovplyvňuje vaše zdravie
Hoci mäso je nepochybne kľúčovým zdrojom bielkovín a železa pre ľudí s anémiou, podľa jednej štúdie z roku 2021 predstavuje zvýšené riziko vzniku niektorých závažných ochorení vrátane srdcových chorôb, zápalu pľúc a cukrovky.
Podľa doktorky Joyce Oen-Hsiao najväčší prínos pre zdravie srdca má rastlinná strava, najmä pokiaľ ide o znižovanie cholesterolu a krvného tlaku.
„Je to spôsobené nedostatkom tuku a vysokým obsahom vlákniny v rastlinách, ktoré tiež pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu. Zvýšený príjem zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov, strukovín, strukovín a orechov v strave sa spája so zníženým rizikom úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia,“ hovorí.
Najhoršie mäso pre zdravie srdca podľa kardiológa
Dr. Oen-Xiao hovorí, že v skutočnosti existujú dva druhy mäsa, ktoré sú zlé pre zdravie srdca. Prvým je červené mäso, najmä jeho tučné časti.
„Toto mäso má vysoký obsah nasýtených tukov, ktoré môžu zvyšovať hladinu LDL cholesterolu,“ upozorňuje. „Najmä vysoké množstvo nasýtených tukov môže zvyšovať hladinu zlého cholesterolu, ktorý sa môže ukladať na srdcových tepnách a spôsobovať ich nahromadenie, ktoré môže nakoniec zablokovať prietok krvi v tepnách. Toto zablokovanie sa môže vyskytnúť v srdcových tepnách, čo môže viesť k infarktu, aj v mozgových tepnách, čo môže viesť k mŕtvici.“
Druhým typom nezdravého mäsa sú lahôdky a hot-dogy, ktoré podľa doktorky Oen-Xiao „obsahujú veľa nasýtených tukov a sodíka“. Dodáva, že vysoký obsah sodíka môže viesť k vysokému krvnému tlaku a opuchom nôh.
Kardiológ hovorí, že nadmerná konzumácia červeného mäsa zvyšuje riziko rakoviny a obezity. Pozor by ste si mali dať aj na vysoký obsah dusičnanov v lahôdkach a párkoch v rožku.
„Ukázalo sa, že táto látka zvyšuje riziko rakoviny a vysokého krvného tlaku,“ vysvetľuje.
Doktorka Oen-Hsiao súhlasí s Americkou asociáciou srdca, ktorá odporúča obmedziť konzumáciu červeného mäsa na chudé kusy a do 6 % celkových kalórií v strave.
„Medzi zdravšie druhy mäsa patrí pečená alebo dusená hydina bez kože a ryby, najlepšie losos a iné ryby s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín,“ hovorí.
Už skôr nám kardiológovia povedali, ktoré mäso je zdravšie na krvný tlak – šunka alebo moriak.

