Podmienky skladovania čokolády výrazne ovplyvňujú jej chuť.
Odkaz skopírovaný
Ako skladovať čokoládu / koláž: My, foto: pixabay
Naučíte sa:
- Čo ovplyvňuje trvanlivosť čokolády
- Čo znamená biely povlak na čokoláde
Takmer všetci ľudia milujú čokoládu. Je to druh sladkostí, ktoré ohromujú svojou chuťou a prinášajú skutočné potešenie. Preto mnohí ľudia chcú predĺžiť jej trvanlivosť bez toho, aby stratila svoju chuť.
Spoločnosť My sa rozhodla zistiť, ako správne skladovať čokoládu.
Mohlo by vás zaujímať aj: Určite vydrží až do jari: Akú zeleninu treba skladovať vedľa zemiakov.
Môže sa čokoláda skladovať v chladničke
Odborník na skladovanie potravín JoshHouston prezradil, že kontroverzná otázka, či skladovať čokoládu v chladničke alebo v skrinke, rozdeľuje mnohé rodiny, pričom horliví zástancovia každej z týchto metód sa často hádajú o správny postup, píše express.co.uk.
Upozornil však, že skladovanie čokolády v chladničke je škodlivé z viacerých dôvodov.
„Po prvé, skutočnosť, že čokoláda môže ľahko absorbovať chute iných potravín v chladničke. Po druhé, ak sladkosti skladujete v chladničke, môžete si všimnúť, že chlad ich môže urobiť nechutnými. To vás pripraví o časť pôžitku a potešenia, ktoré vám čokoláda môže priniesť,“ uvádza sa v správe.
Prečo čokoláda zbelela
Často sa stretávame s tým, že čokoláda získava nepekný biely vzhľad, akoby splesnela. Je to spôsobené aj chladením.
„Ďalším veľkým problémom je zafarbenie, ku ktorému dochádza, keď vlhkosť v chladničke vedie k vzniku „cukrového povlaku“, teda keď cukor vystupuje na povrch,“ hovorí odborník.
Kde najlepšie skladovať čokoládu
Podľa odborníka je najlepšou voľbou na skladovanie čokolády skriňa.
Zároveň dodal, že ideálna teplota pre čokoládu je 12 až 18 stupňov Celzia, pretože akákoľvek vyššia teplota môže spôsobiť jej roztápanie.
„Dbajte tiež na to, aby čokoláda nebola vystavená priamemu slnečnému žiareniu, pretože to spôsobuje nielen „cukrový povlak“, ale je aj jedným z faktorov, ktoré vedú k roztápaniu. Cukrový povlak je stále bezpečný na konzumáciu, ale nebude vyzerať tak atraktívne a jeho chuť môže byť mierne odlišná,“ zdôraznil.
Ako dlho sa môže čokoláda skladovať
Doba skladovania závisí od druhu čokolády:
- tmavá – až 2 roky;
- mlieko – do 1 roka;
- biele – do 4-6 mesiacov.
Tieto lehoty sú platné za predpokladu, že sú správne uložené. Treba si uvedomiť najmä to, že mliečna a biela čokoláda obsahujú mliečny tuk, ktorý sa kazí rýchlejšie.
Aké potraviny by sa nemali uchovávať v chladničke / Infografika: My
Prečítajte si tiež: Chladnička v chladničke:
O zdroji:
. – je britská spravodajská webová stránka spojená s denníkom Daily Express, ktorý je jedným z najstarších bulvárnych novín v Spojenom kráľovstve. Stránku vlastní mediálna spoločnosť Reach PLC, ktorá vlastní aj ďalšie populárne publikácie, ako sú Daily Mirror a Daily Star.
Ak vidíte chybu, zvýraznite text a stlačením klávesovej skratky Ctrl+Enter ju nahláste redakcii.

