Štúdia zistila, že denná konzumácia datlí môže pomôcť znížiť celkovú hladinu cholesterolu.
Odborník na výživu povedal, aké užitočné sú datle / foto depositphotos.com
Datle – bohatý zdroj živín, ale aké sú ich zdravotné prínosy, nie každý vie.
Odborníčka na výživu Amy Daviesová vysvetlila, aké sú zdravotné výhody datlí a či by ste ich mali zaradiť do svojho jedálnička, píše portál Prevention.
Zdravotné výhody datlí
Podľa amerického ministerstva poľnohospodárstva päť stredne veľkých datlí obsahuje:
- 277 kalórií;
- 2 g bielkovín;
- 0 g tuku;
- 75 g sacharidov;
- 7 g vlákniny.
Datle sú tiež bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Podľa amerického ministerstva poľnohospodárstva medzi ne patria:
- 64 miligramov (mg) vápnika (6 % odporúčanej dennej dávky);
- 54 mg horčíka (17 % odporúčanej dennej dávky);
- 696 mg draslíka (27 % odporúčanej dennej dávky);
- 1,61 mg niacínu (12 % odporúčanej dennej dávky).
Datle môžu podporiť zdravie srdca
„Datle sú bohaté na horčík, draslík a vlákninu, ktoré pomáhajú udržiavať zdravý krvný tlak tým, že uvoľňujú cievy a normalizujú hladinu sodíka,“ uviedla odborníčka na výživu Michelle Rutensteinová.
Štúdia zistila, že každodenná konzumácia datlí môže pomôcť znížiť hladinu celkového cholesterolu a „zlého“ cholesterolu.
Datle pomáhajú v boji proti zápalom
„Datle sú tiež bohaté na antioxidanty vrátane flavonoidov, karotenoidov a fenolových kyselín, ktoré pomáhajú znižovať zápal, neutralizovať voľné radikály a chrániť cievy pred oxidačným poškodením,“ uviedol Rutenstein.
Prečítajte si tiež: „Zistili sme, že v potravinách sa vyskytuje viacero škodlivých látok, ako je napr:
Podľa štúdie môžu najmä fenolové kyseliny blokovať aktivitu enzýmov spojených s rozvojom ochorení, ako je vysoký krvný tlak, metabolické poruchy a neurodegeneratívne ochorenia.
Nespôsobujú prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi
Napriek vysokému obsahu sacharidov a cukru výskumy ukazujú, že datle nespôsobujú zvýšenie hladiny cukru v krvi tak, ako iné potraviny s vysokým obsahom cukru. Ba čo viac, podľa štúdie ju môžu dokonca pomáhať znižovať. Je to predovšetkým vďaka nízkemu glykemickému indexu datlí, uviedol Davis, čo znamená, že sa pomaly trávia a nemajú tendenciu spôsobovať prudký nárast cukru v krvi.
Ďalšie správy o výhodách datlí
Datle sú známe vysokým obsahom užitočných mikroprvkov: obsahujú vitamíny skupiny B, PP, ako aj železo, draslík, vápnik, horčík, fosfor.
Tento produkt má pozitívny vplyv na zdravie. Nesporný je najmä prínos datlí pre ženy – sú užitočné počas tehotenstva a dojčenia, posilňujú nervový systém žien, zmierňujú príznaky popôrodných ochorení.

