Odborníci na výživu uviedli 3 prekvapivé zdravotné výhody datlí

Štúdia zistila, že denná konzumácia datlí môže pomôcť znížiť celkovú hladinu cholesterolu.

Odborník na výživu povedal, aké užitočné sú datle / foto depositphotos.com

Datle – bohatý zdroj živín, ale aké sú ich zdravotné prínosy, nie každý vie.

Odborníčka na výživu Amy Daviesová vysvetlila, aké sú zdravotné výhody datlí a či by ste ich mali zaradiť do svojho jedálnička, píše portál Prevention.

Zdravotné výhody datlí

Podľa amerického ministerstva poľnohospodárstva päť stredne veľkých datlí obsahuje:

  • 277 kalórií;
  • 2 g bielkovín;
  • 0 g tuku;
  • 75 g sacharidov;
  • 7 g vlákniny.

Datle sú tiež bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Podľa amerického ministerstva poľnohospodárstva medzi ne patria:

  • 64 miligramov (mg) vápnika (6 % odporúčanej dennej dávky);
  • 54 mg horčíka (17 % odporúčanej dennej dávky);
  • 696 mg draslíka (27 % odporúčanej dennej dávky);
  • 1,61 mg niacínu (12 % odporúčanej dennej dávky).

Datle môžu podporiť zdravie srdca

„Datle sú bohaté na horčík, draslík a vlákninu, ktoré pomáhajú udržiavať zdravý krvný tlak tým, že uvoľňujú cievy a normalizujú hladinu sodíka,“ uviedla odborníčka na výživu Michelle Rutensteinová.

Štúdia zistila, že každodenná konzumácia datlí môže pomôcť znížiť hladinu celkového cholesterolu a „zlého“ cholesterolu.

Datle pomáhajú v boji proti zápalom

„Datle sú tiež bohaté na antioxidanty vrátane flavonoidov, karotenoidov a fenolových kyselín, ktoré pomáhajú znižovať zápal, neutralizovať voľné radikály a chrániť cievy pred oxidačným poškodením,“ uviedol Rutenstein.

Prečítajte si tiež: „Zistili sme, že v potravinách sa vyskytuje viacero škodlivých látok, ako je napr:

Podľa štúdie môžu najmä fenolové kyseliny blokovať aktivitu enzýmov spojených s rozvojom ochorení, ako je vysoký krvný tlak, metabolické poruchy a neurodegeneratívne ochorenia.

Nespôsobujú prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi

Napriek vysokému obsahu sacharidov a cukru výskumy ukazujú, že datle nespôsobujú zvýšenie hladiny cukru v krvi tak, ako iné potraviny s vysokým obsahom cukru. Ba čo viac, podľa štúdie ju môžu dokonca pomáhať znižovať. Je to predovšetkým vďaka nízkemu glykemickému indexu datlí, uviedol Davis, čo znamená, že sa pomaly trávia a nemajú tendenciu spôsobovať prudký nárast cukru v krvi.

Ďalšie správy o výhodách datlí

Datle sú známe vysokým obsahom užitočných mikroprvkov: obsahujú vitamíny skupiny B, PP, ako aj železo, draslík, vápnik, horčík, fosfor.

Tento produkt má pozitívny vplyv na zdravie. Nesporný je najmä prínos datlí pre ženy – sú užitočné počas tehotenstva a dojčenia, posilňujú nervový systém žien, zmierňujú príznaky popôrodných ochorení.

Mohli by vás zaujímať aj novinky:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život